Bodemcultuur mossels

Start Zeeuwse mossels,

Mosselen voor menselijke consumptie worden hoofdzakelijk gekweekt in de Oosterschelde en de Waddenzee, toch begint het kweekproces met wilde gevangen mosselen , namelijk het zogenaamde mosselzaad, omdat mosselzaad wild wordt gevangen gelden strenge regels voor de wildvangst.

jaarlijks wordt opnieuw beslist hoeveel mosselzaad gevangen mag worden aan de hand van de populatie, zo wordt voorkomen dat die mosselen worden overbevist. Eenmaal het mosselzaad is opgevist worden deze overgebracht naar de kweekpercelen , hier gaat zo’n twee jaar overheen voordat de mosselen eindelijk groot genoeg zijn om te eten . Deze mosselen worden dan opgevist en vervolgens nog ongeveer een week op een verwaterperceel gelegd om het zand af te spoelen , daarna worden ze nogmaals gespoeld en verpakt in jute zakken van 15 kilogram .

Zoals de naam al doet vermoeden leven deze mosselen op de bodem van de kweekpercelen en deze zijn ook de meest populaire soort . Eenmaal de mossel een vleespercentage heeft van meer dan 34% dan is hij geschikt voor consumptie, de mosselen zijn op hun best van juli tot december het seizoen start echter van juli en loopt tot april .

De Zeeuwse bodemcultuur mossel is wereldberoemd vanwege zijn specifieke smaak, stevige bite en structuur, de mosselen zijn in verschillende maten verkrijgbaar op de volgorde van klein naar groot, dit jaar verkopen wij super mossels (60 tot 70 st/kg en goudmerk (37-44st/kg)

Het mosselvlees verschilt van kleur , van blank tot oranje , dit heeft niets met de smaak of de kwaliteit van de mossel te maken maar met de dikte van de schelp .